Wednesday, April 16, 2014

Solat Dhuha

Assalamualaikum..

Okay.. hr ni nk cite skit bab rezeki.. aku rasa ramai sedia maklum.. sesape yg nk murah rezeki, salah satu cara ialah dgn mengamalkan Solat Dhuha.. masih terngiang-ngiang lg cite Pak Din Sayang time kursus dulu.. staf2 dia sume wajib buat Solat Dhuha sebelum start buat keje huhu..

Time aku pg Kursus Keusahawanan 2 tahun lepas..ada sorang akak ni pn mmg nasihatkan srh wat klu nk murah rezeki lbh2 lg klu berniaga mcm dia..mmg seminggu dok sebilik ngn dia, aku tgk mmg hari2 dia buat..hmmm aku mmg try nk praktikkan..tp buat masa ni mmg x terbuat lg..

Susah sgt ke nk buat Solat Dhuha ni?? huhuhu sbnrnya MALAS tu yang lebih..klu tgk, xlah susah mana.. 2 rakaat je kot.. ok jom kita sama2 study camne nk wat.. harap2 ape yang aku kongsi ni sedikit sebanyak dapat membantu semua orang.. n sama2 lah jugak kita try amalkan ye.. :)


Ruang Waktu dan Waktu Afdal

Sesuai dengan namanya Dhuha yang bermaksud pagi, jadi ruang waktunya bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fekah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing iaitu kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7:30 pagi hingga 1:00 tengah hari.

Waktu afdalnya adalah ketika sinar matahari kian panas. Berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam, Rasulullah s.a.w. menjelaskan:

“Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.”

Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10:00 pagi hingga 1:00 tengah hari (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).Cara Perlaksanaan

1) Niat :


"Sahaja aku solat sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Taala"

2) Bacaan rakaat pertama surah Al-Fatihah & As-Syam


3) Bacaan rakaat kedua surah Al-Fatihah & Ad-Dhuha


4) Setelah selesai salam, bacalah doa..


“Ya Allah bahawasanya waktu Dhuha itu waktu Dhuha-Mu, kecantikan itu ialah kecantikan-Mu , keindahan itu keindahan-Mu, kekuatan itu kekuatan-Mu, kekuasaan itu kekuasaan-Mu dan perlindungan itu perlindungan-Mu". "Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaan-Mu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh”


Secara asas dan mudahnya berdasarkan hadis-hadis Nabi, solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim)

Namun begitu, perkara (bacaan dalam solat) ini adalah sesuatu yang subjektif dan tidak statik. Maka tidak perlulah hanya terikat dengan kaifiat tertentu dan bacaan tertentu. Kepada yang tidak menghafal surah-surah yang disarankan, boleh sahaja dibaca apa-apa surah. Apa yang penting, solat tersebut diniatkan dengan betul, syarat-syaratnya dipenuhi dan rukun-rukunnya disempurnakan sebaik-baiknya. Begitu jugalah dengan doa selepas solat tersebut.

Jumlah rakaat solat Dhuha adalah 2, 4, 8 atau 12 rakaat. Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam.

Berkenaan doa pula, boleh baca mana-mana doa yang berkaitan tetapi lebih afdal baca doa Solat Dhuha yang khusus..


Kelebihan Solat Dhuha

Sabda Nabi S.A.W yang bermaksud:

"Barangsiapa yang melakukan solat Dhuha membaca rakaat pertama surah Al-Fatihah dan ayat Kursi 10 kali, dan pada rakaat kedua surah Al-Fatihah dan Al-Ikhlas 10 kali, nescaya ia mendapat kerelaan Allah Yang Maha Besar.” (HR. Anas B Malik). 

"Barangsiapa yang mengerjakan solat Dhuha dengan terus menerus, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan.” (HR Tirmizi)

"Setiap pagi masing-masing persendian/ruas tulang daripada kamu sedekah, dan setiap bertasbih sedekah dan setiap tahmid (ucapan Alhamdulillah) itu sedekah, dan setiap ucapan takbir itu sedekah, dan menyeru dalam kebaikan sedekah, dan melarang dari perbuatan jahat itu sedekah, dan sebagai ganti semua itu, cukuplah dengan mengerjakan solat Dhuha dua rakaat.” 
**Sumber : 
  • Blog "Ibu Berbicara"
  • Blog "Si Lampu Neon"

No comments: